Sandgärdet

Häggströ, Sjöberg & Hjelm (2004, s.32) skriver att Sandgärdet för länge sedan var ett sort landeri. Ett landeri är en lantlig bebyggelse där man har djurhållning och har marker. Sandgärdet fick sitt namn eftersom marken var så sandig.

Sandgärdet tillhörde inte riktigt staden Borås förr, utan det låg utanför staden. Vid sandgärdet bodde vid 1860-talet en fabrikör vid namnet J.P. Palmer. Senare bodde andra fabrikörer på denna plats. Här låg en stor villa och runt villan var det stora marker där man odlade och hade sina djur. Fabrikörerna ville bor här eftersom det var nära till staden, men man kunde ha sitt lantliga liv med djur och marker. Vid slutet av 1800-taler började man bygga flera hus runt sandgärdet, alltså där det tidigare enbart var marker. Man byggde fler bostäder eftersom flera människor började flytta till Borås och textilfabrikerna utökades och behövde mer arbetskraft. Vid slutet av 1800-talet och början av 1900-talet var miljön vid Sandgärdet likt en herrgård mitt i staden, där man hade hästar, kor och grisar. Sandgärdet började vid början av 1900-talet mer inkluderas in i staden och blev en del av Borås stad (Häggström, Sjöberg & Hjelm, 2004, ss.166-167).

Senare in på 1900-talet var det ingen som ville bo i husen längre och husen låg öde ett tag. Senare rev man husen på Sandgärdet och det blev som en stor parkeringsplats. Man byggde även en bensinstation vid Sandgärdet. Parkeringsplats var det enda fram till sekelskiftet på 2000-talet då man planerade att bygga en nya högskola. År 2002 invigdes den nya högskolebyggnaden. Högskolebyggnaden fick namnet Sandgärdet. Här inne byggdes även ett skolbibliotek. I samband med bygget av Högskolebyggnaden rev man även bensinstationen (Arvidsson Irene; Lärare vid Högskolan i Borås. 2015. Intervju: 2015-09-22). 

     Foto: Josefin Dreven

     Foto: Josefin Dreven